Hätäisen Neulojan lokakuun sukat 2022

Nämä HILLOPURKKI sukat neuloin pitkästä aikaa Novitan Seiskaveikasta. Väreinä ovat 596 akileija (luumu), 514 villiruusu (vaal.pun), 039 korsi (homeenvihreä) ja 011 valkoinen. Jotta pääset suunnittelemaan omat väriyhdistelmäsi, ilmoitan tässä kulutukset grammoissa koon 38-39 sukkaan. Eli luumua kului 67 g, vaalean punaista 17 g, homeenvihreää 10 g ja valkoista 8 g. Koko on taas se 38-40, ja oletan, että osaat neuloa kantapään, kiila- ja kärkikavennukset.

Hillopurkki villasukat Pirjon paja
Hillopurkki villasukat Pirjon paja

Luo vartta varten luumulla langalla 3,5 puikoille 48 silmukkaa. Neulo varren ruutupiirroksen 1. kerroksen mukaan jakaen samalla silmukat neljälle sukkapuikolle, 12 s/puikko. Yhdistä suljetuksi neuleeksi. Jatka sitten ruutupiirroksen mukaan huomioiden myös nurjat kerrokset.

Hillopurkki ruutupiirros 1 Pirjon paja
Hillopurkki ruutupiirros 1 Pirjon paja

Kun olet päässyt riville 17, haluan sanoa pari sanaa lankadominanssista. Jotta saat kirsikan keskellä olevan yksittäisen valkoisen silmukan kunnolla näkyviin, neulo näin: Kuviolankana eli ykköslankana, joka neulotaan alta, on siis vaal. pun. Pohjalankana/kakkoslankana/päältäneulottavana lankana taas on se valkoinen. Jotta kirsikan keskustan valkoinen silmukka näkyisi hyvin, neulokin nyt tämä silmukka alta äläkä päältä. Ja sitten taas neulo vaal.pun. alta, mutta kirsikoiden välissä oleva valkoinen silmukka neulo taas päältä kuten pohjalanka. Itse en neulonut oikanpuoleista sukkaa näin, vaan neuloin kirsikan keskellä olevan valkoisen silmukan päältä kuten valkoisen pohjalangan yleensäkin, ja nyt silmukka uppoaa kuvioon. Voi olla että tämä on sinulle itsestään selvää, mutta minä en yleensä vaihda kuvion keskellä lankadominanssia. Jos katsotte esim. piparkakkureunuksen keskellä olevia kahden silmukan pilkkuja, niin niissä en ole vaihtanut lankadominanssia. Silti ne erottuvat hyvin. (Kerrokset 27-28)

Varren kuvio-osuuden jälkeen neulo 8 kerrosta sileää. Varren mitaksi tulee kantapään yläreunasta mitattuna noin 12 cm. Sitten aloita kantapään neulominen.

Neulo kantalappu, 24 silmukkaa ja 24 kerrosta. Kantapohjan kavennuksissa on 8 keskisilmukkaa, ja molemmilla sivuilla ne 8 kavennettavaa silmukkaa. Kantalapun reunoilta poimi 13 silmukkaa. Puikoilla on nyt 17, 12, 12, ja 17 silmukkaa, siis yhteensä 58 silmukkaa.

Jatka sileää neuletta ja tee kiilakavennukset joka toisella kerroksella. Lopulta neuleessa on 48 silmukkaa, 12 s kullakin puikolla. Neulo yksi välikerros sileää, ja sitten neulo jalkaterän kuvio-osuus ruutupiirroksen mukaan. (Kuvio-osuuden mitta on noin 10,5 cm).

Hillopurkki ruutupiirros 2 Pirjon paja
Hillopurkki ruutupiirros 2 Pirjon paja

Kuvion jälkeen neulo luumulla sileää. Kun pohjan pituus on noin 20 cm (koko 38) tai kun pikkuvarvas peittyy, aloita kärkikavennukset. Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 o. Ja neulo 2. Ja 4. puikon alussa 1 o ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset joka 2. kerros, kunnes joka puikolla on jäljellä 6 silmukkaa. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun neuleessa on jäljellä 8 silmukkaa, katkaise lanka ja vedä se silmukoiden läpi. Päättele langat. Höyrytä tai kostuta sukat, jotta kuvio tasottuu.

Ja vielä vinkki. Jos olet hyvin sirosäärinen, kokeile riittäisikö sinulle aloitussilmukoiksi 44 silmukkaa. Näin varsi on reunastaan napakampi. Lisää sitten rivillä 8 joka puikon lopussa 1 silmukka = 12 s/puikko. Tarkista kuitenkin, että se 44 silmukkaa kulkee hyvin kantapääsi ylitse keskeneräistä sukan alkua jalkaan sovittaessa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s