Hätäisen Neulojan helmikuun sukat 2023

Kevät tulee, kun ympäröi itsensä kukilla… nämä TULPPAANI sukat neulon taas Lankamaailman Gjestal Jannesta. Koon 38-39 sukkiin tarvitset 2 kpl 50 g kerää 402 valkoista (tarkemmin 97 g), yhden kerän 419 pinkkiä (kului 10 g) ja yhden kerän 462 vihreää (kului 11 g).

Tulppaani sukat Pirjon paja
TULPPAANI sukat Pirjon paja

Luo vartta varten valkoisella langalla 3,5:n puikoille 48 silmukkaa. Neulo pitsiresoria ruutupiirroksen 1. kerroksen mukaan jakaen samalla silmukat neljälle puikolle, 12 s/puikko. Yhdistä suljetuksi neuleeksi. Jatka pitsiresoria 2. kerrokselta toistaen kerroksia 1-4 yhteensä 5 kertaa. Resorin korkeudeksi tulee noin 6 cm.

(Tämän yksinkertaisen pitsiresorin löysin käsityöliike Nukkerin sivuilta, Kätsää kässäilyä -osiosta. Siellä neuvotaan muitakin mukavia joustinneuleita ja käsityötekniikoita.)

Resorin jälkeen neulo valkoisella sileää 3 välikerrosta siten, että toisella kerroksella lisäät 1. puikon alussa ja 4. puikon lopussa yhdet silmukat = 50 silmukkaa. Kolmannella kerroksella jaa halutessasi silmukat puikolle näin: 10 s, 20 s, 10 s ja 10 s. Tämä jako ainakin itseäni helpottaa mallikuvion hahmottamista, mutta se on makuasia haluaako neuloa tällä tavoin.

Näiden kolmen välikerroksen jälkeen aloita kuvioneule ruutupiirroksen mukaan.

Tulppaani ruutupiirros Pirjon paja
TULPPAANI ruutupiirros Pirjon paja

Kun kuvioneuleen 25 kerrosta on neulottu, neulo sitten valkoisella yksi välikerros sileää tasaten silmukat puikoille 13, 12, 12 ja 13 s /puikko. Seuraavalla kerroksella tee ylivetokavennus 1. puikon alussa ja 4. puikon lopussa tee 2 s oikein yhteen -kavennus. Nyt silmukoita on 12 s/puikko = 48 silmukkaa. Neulo kuvio-osuuden jälkeen yhteensä 7 kerrosta sileää, ja sitten aloita kantapään neulominen. (Varren mitta kantapään yläreunasta mitattuna on noin 18 cm. Kuvio-osuuden mitta on noin 9,5 cm).

Neulo kantalappu, 24 silmukkaa ja 24 kerrosta. Kantapohjan kavennuksissa on 8 keskisilmukkaa, ja molemmilla sivuilla ne 8 kavennettavaa silmukkaa. Kantalapun reunoilta poimi 13 silmukkaa. Puikoilla on nyt 17, 12, 12 ja 17 silmukkaa, siis yhteensä 58 silmukkaa.

Jatka sileää neuletta ja tee kiilakavennukset joka toisella kerroksella, kunnes kavennettavalla puikolla on 13 silmukkaa. Neuleessa on nyt 13, 12, 12 ja 13 silmukkaa =50 silmukkaa. Neulo 4 välikerrosta sileää jakaen samalla (halutessasi) silmukat puikoille kuviota varten 10 s, 20 s, 10 s ja 10 s. Neulo sitten kuvio-osuus.

Kuvio-osuuden jälkeen neulo valkoisella yksi välikerros sileää tasaten silmukat puikoille: 13, 12, 12 ja 13 silmukkaa. Seuraavalla kerroksella kavenna yhdet silmukat 1. puikon alussa (ylivetokavennus) ja 4. puikon lopussa (2 s o yhteen). Nyt puikoilla on 12 s/puikko = 48 s.

Jatka valkoisella sileää. Kun pohjan pituus on 20 cm, (koko 38) tai kun pikkuvarvas peittyy, aloita kärkikavennukset.

Ja kärkikavennusten ohje oli tämä: Neulo 1. ja 3. puikon lopussa 2 s oikein yhteen, 1 o ja 2. ja 4. puikon alussa 1 o ja tee ylivetokavennus. Tee kavennukset joka toinen kerros, kunnes joka puikolla on jäljellä 6 silmukkaa. Tee sen jälkeen kavennukset joka kerroksella. Kun neuleessa on jäljellä 8 s, katkaise lanka, vedä se silmukoiden läpi ja päättele langat.

Höyrytä sukat kevyesti, jotta kuviot tasottuvat. ( Ja ainakin paremmin kuin mitä minulla kuvassa, kuin perunapeltoa…usko pois, jalassa sukat ovat nätit🙂).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s