Verhot posliinikukista

Verhot posliinikukista

Koska minulta kyseltiin FB:n huonekasvit –ryhmässä posliinikukkien kasvatusohjeita verhoiksi, kokoan ne tänne blogiini.

  1. Istuta pistokas läpimitaltaan noin 10-12 cm ruukkuun. Pistokas juurtuu jopa ilman reijitettyä muovipussia, jos pidät mullan tasaisen kosteana. Annan kasvin kasvaa samassa ruukussaan ensi kevääseen saakka.
  2. Seuraavana keväänä vaihdan mullat ja ruukun isompaan. Tässä vaiheessa saatan jo valita lopullisen ruukun. Posliinikukka viihtyy pienehkössä ruukussa, joten ruukkuni on korkeintaan keskikokoa. Samalla laitan kukkaritilän tukemaan kasvua ja kieputan kasvia ritilään. Posliinikukka haarautuu, joten yhdestä pistokkaasta tulee tuuhea kasvi.

Posliinikukalle on syytä valita jo oma paikkansa ikkunalaudalla, se ei tykkää siirtelystä. Minun posliinikukkani ovat viihtyneet itä-kaakko -suunnassa, mutta länsi-luodekin tuntuu kelpaavan.

Lannoita kesäaikaan joka tai joka toinen viikko. Posliinikukka ei tarvitse valtavasti ravinteita.

 

  1. Pidä talviaikaan posliinikukka melko kuivana ja huonetta viileänä. Liian lämpimässä posliinikukka saa helposti villakilpikirvoja. Kolmantena keväänä vaihdan yleensä vain kasvin pintamullan. Posliinikukka ei pidä rankoista mullanvaihdoista, ja se on hankalaakin kukkaritilän vuoksi.

 

  1. Kun kasvi on kasvanut ritilän täyteen, ripusta verhotankoon isoja koukkuja. Koukkuihin ripustin lisää pitkiä metallikoukkuja ja vanhoja kynttiläamppelikkoja. Kasvi kiipeää niitä pitkin ylös verhotangolle.

 

  1. Ja ikkunoiden pesu kyllä onnistuu! Aluksi se vaatii hieman kasvien setvimistä, koska kasvit kasvavat kiinni toisiinsa ja verhotankoon, jos et hieman ohjaile kasvua. Mutta helpoimmillaan vain siirrät yläkoukkuja ja kasvia ikkunoita pestessäsi. Lehdistä on helppoa myös pyyhkiä pölyjä.

 

  1. Ja koko homma vaatii tietysti aikaa. Ritilän täyttymiseen menee noin 3 vuotta. Komeimmillaan verhot olivat n.8-10 vuoden kuluttua pistokkaasta, mutta oli ikkunakin valtavan korkea vanhan talon ikkuna. Sitten tuli se muutto, ja kaikki on alkanut alusta…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s